fbpx

Locuri pe care trebuie să le vizitezi în Cluj-Napoca

turism în Cluj-Napoca

Lista locurilor care merită a fi vizitate de orice turist care ajunge în superbul oraș Cluj-Napoca poate fi considerată interminabilă. Categoriile sunt multe și diverse, toate demne de luat în considerare: centre comerciale, obiective turistice, muzee, piețe mari sau străduțe lăturalnice care ascund povești impresionante, frumuseți naturale, pub-uri inedite și clădiri cu arhitectură impunătoare. Toate trebuie musai văzute, dar atunci când șederea ta în oraș este una de scurtă durată e indicat să stabilești o listă a celor mai populare și îndrăgite locații pe care să te asiguri că nu le ratezi. Iată câteva sugestii care, cu siguranță, că îți vor fi de folos:

  1. Piețele

Piața Unirii, Piața Avram Iancu, Piața Muzeului (prima piață a Clujului medieval) și Piața Mihai Viteazu sunt cele 4 zone încărcate de istorie ale orașului. Fiecare turist care vizitează orașul Cluj-Napoca ajunge și în inima sa – Piața Unirii, care este una dintre cele mai vechi din centrul și estul Europei. Ajuns aici poți vizita biserica catolică Sfântul Mihail (unul dintre cele mai vechi și mai apreciate monumente de arhitectură gotică) cu liftul său și grupul statuar Mathias Rex (Matei Corvin) – regele născut la Cluj.

  1. Dealul Cetățuia

Este unul dintre cele mai recomandate obiective turistice ale orașului Cluj-Napoca. „Cetățuia” – căci sub această denumire este cunoscut – este situată pe malul stâng al Someșului. Aceasta a fost o fortificație construită în prima parte a secolului al XVIII-lea, care a avut ziduri, șanț de apărare, bastioane și porți, însă în prezent, au mai rămas doar o parte dintre ele. Motivul pentru care merită să vizitezi acest loc este panorama superbă pe care o oferă poziționarea sa asupra orașului, în mod particular la apusul soarelui.

  1. Grădina Botanică „Alexandru Borza”

Nu poți ajunge în Cluj-Napoca fără să vizitezi încă un obiectiv turistic atât de îndrăgit de copii, studenți, părinți și bunici. Cele 14 hectare cu relief variat adăpostesc o colecție de plante aduse de pe întregul Pământ, un turn de apă și o grădină construită în stil japonez. Este considerată a fi una dintre cele mai frumoase grădini botanice din sud-estul Europei, iar restul elementelor din întregul ansamblu trebuie să le descoperiți singuri!

  1. Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”

Muzeul Etnografic al Transilvaniei a fost înființat în anul 1922, fiind primul muzeu de acest tip din țară. A fost proiectat pe baza unui program științific și cuprinde 1230 de obiecte și 160 de fotografii. Acesta dispune și de o arhivă audio-vizuală, una documentară și de o bibliotecă cu peste 14 000 de volume și periodice. Parcul Etnografic este primul muzeu în aer liber din România, înființat în anul 1929. Are o suprafață de 75 de hectare și găzduiește gospodării rurale originale, o biserică din lemn, complexe meșteșugărești, un cuptor pentru ars varul și fierării.

  1. Parcul Central „Simion Bărnuțiu”

Indiferent de anotimpul în care alegi să vezi orașul Cluj-Napoca, considerăm că o vizită în Parcul Central al orașului este binevenită, întrucât acesta are o frumusețe deosebită. În sezonul cald îți recomandăm o plimbare cu hidrobicicleta pe Lacul Chios, o oră relaxantă petrecută într-un hamac sau pe iarbă ori un prânz copios servit la una dintre terasele aflate în zonă. În sezonul rece te îndemnăm să te bucuri de frumusețea sa naturală sau de o vizită în Casino – cea mai apreciată locație destinată evenimentelor culturale – cunoscut și sub denumirea de „Centrul de Cultură Urbană”.

Alte obiective turistice care merită vizitate:

  • Dacă șederea ta în Cluj-Napoca este una prelungită îți recomandăm să vezi (participând la evenimente) și Teatrul Național, dar și Opera Română – ambele deschise încă din anul 1919.
  • Bastionul Croitorilor (+Observatorul Astronomic) este unul dintre puținele turnuri de fortificație rămase în stare bună până în prezent.
  • Muzeul de Farmacie este o destinație inedită a orașului. A fost construit în secolul al XV-lea și găzduiește o expoziție de peste 3 000 de exponate (instrumente farmaceutice medievale).
  • Casa Matei Corvin este o clădire gotică din secolul al XV-lea în care în luna februarie a anului 1443 s-a născut Matei Corvin, fiul voievodului Transilvaniei – Ioan de Hunedoara.

Sursă foto: shutterstock.com