fbpx

Unde poți face o excursie de o zi în județul Cluj

day trip to Cluj

Atunci când vizitezi orașul Cluj-Napoca te poți bucura zile în șir de obiectivele sale turistice. Acest superb oraș este situat într-un județ la fel de ofertant cu privire la frumusețea peisajelor pitorești. Atunci când șederea în Transilvania îți permite, este indicat să faci o excursie de o zi în mijlocul naturii pentru că acest tip de activitate are o serie de beneficii de care trebuie să te bucuri: nu solicită costuri ridicate, este un mod ideal de a te relaxa și de a petrece timp de calitate alături de cei dragi, nu necesită resurse mari de timp – o excursie de o zi în natură este suficientă pentru a-ți încărca bateriile la finalul unei săptămâni.

  1. Laguna Albastră

Situat la 30 de kilometri distanță de aglomerația urbană a orașului Cluj-Napoca, mai exact în comuna Arghireșu, se află un lac format pe locul unei foste mine de rocă argiloasă. Mina a fost inundată de izvoarele subterane și astfel, în aceste gropi s-a adunat apă meteorică. Lacului i-a fost dată denumirea de „Laguna Albastră” datorită culorii deosebite care pare să imite azurul cerului.

Laguna, parcă dornică de a fi conservată departe de privirile turiștilor, nu este ușor de găsit pentru că nu există indicatoare, însă parcurgând traseul Cluj-Napoca – Baciu – Gârbău – Arghireș Fabrici veți reuși să ajungeți de la locația noastră la destinație în aproximativ o oră și zece minute cu mașina, parcurgând distanța de 40 de km. Din Arghireș Fabrici ar trebui să parcurgeți drumul situat lângă clădirea BRD, traversând calea ferată. După aproximativ 4 km de mers cu mașina și 400 de metri pe jos veți crede că ați ajuns pe malul Mediteranei.

  1. Castelul Bánffy din Bonțida

Ansamblul arhitectonic situat în comuna Bonțida cuprinde edificii cu influențe renascentiste, în stil baroc și în stil romantic. Prima atestare documentară a castelului datează din secolul al XVII-lea, iar în 2007 Principesa Margareta a României și-a asumat rolul de Patron Spiritual al Centrului de Specializare în Reabilitarea Patrimoniului construit la Bonțida. De la începuturile sale și până în prezent acesta a suferit modificări semnificative și a avut mai multe funcții, iar începând cu anul 2013, acesta găzduiește festivalul de muzică Electric Castle, fapt care l-a făcut foarte popular dincolo de granițele României.

De la locația noastră puteți ajunge la castel în aproximativ 40-50 de minute cu mașina, parcurgând distanța de 38.8 km.

  1. Rezervația Naturală Cheile Turzii și Salina Turda

Cheile Turzii sunt recunoscute a fi rezervație naturală din anul 1938 datorită contribuției sale de ordin științific. 1000 de specii de plante, dintre care un număr important de exemplare rare au contribuit la introducerea Cheilor pe listele U.N.E.S.C.O., fiind considerat unul dintre cele mai importante monumente ale naturii. Peisajul oferit de acestea este cu adevărat spectaculos, având o lungime de aproximativ 1270 m și o înălțime de 250 m, desfășurate pe o suprafață de aproximativ 324 de hectare. De la locația noastră ajungeți la această prelungire muntoasă în 50-60 de minute cu mașina, parcurgând distanța de 37.1 km.

Salina Turda

Zăcămintele de sare din Transilvania s-au format cu peste 13.5 milioane de ani în urmă prin depunerea de sedimente care au dus la apariția unor denivelări la suprafața pământului. De exemplu, la Turda, o astfel de diferență de nivel măsoară aproximativ 1 200 m în înălțime. Exploatarea acestora a fost oprită definitiv în anul 1932 și a fost deschisă publicului cu scop turistic și medical. Aceasta adăpostește vechile utilaje de exploatare, bine păstrate în timp și considerate a fi unice în întreaga Europă. De la locația noastră ajungeți la salină în aproximativ 40 de minute cu mașina, parcurgând distanța de 32.7 km.

  1. Lacul Beliș-Fântânele și Lacul Gilău

Lacul Beliș-Fântânele este un lac artificial de acumulare, care a fost amenajat cu scop hidroenergetic între anii 1970 și 1974. Aceasta este o oază de relaxare situată într-o zonă montană de basm. La Villa Hill Resort de află la o distanță de 68 km față de Beliș-Fântânele. Puteți ajunge la destinație într-o oră și 42 de minute cu mașina.

Lacul Gilău este un lac de acumulare format în urma construirii barajului în anul 1972. Este situat pe raza comunei Gilău. În sudul comunei se găsesc vestigiile primului castru militar roman din Transilvania și a unei foste așezări militare. De la locația noastră parcurgeți cei 24.1 km (până la lac) în aproximativ 40 de minute cu mașina.

Sursă foto: shutterstock.com